Tel.: +36 (20) 773-3400 Cím: 1097 Budapest, Illatos út 38/A. D épület

Bajor grill kolbász

A mai német ételek elődei a XVII-XVIII. századi udvarokban és a polgári házaknál alakultak ki. A borjúhúsból, sertéshúsból és szalonnából készült fehér kolbászt a bajorok találták fel több mint 150 évvel ezelőtt, és népszerűsége azóta is töretlen. A pirospaprikától mentes húskészítmény sajátos ízét a petrezselyem, kardamom, citrom és a gyömbér adja.

Magyarországon a bajor és szász szokások, a német sütési-főzési módok Szent István király idejében, Gizella bajor felesége révén kezdtek elterjedni.

Hozzávalók:

  • 5 kg lapocka
  • 5 kg dagadó
  • 1 cs Solvent bajor grillkolbász fűszerkeverék
  • 4-5 m Solvent vékonybél

A húst finom lyukú darálón kétszer ledaráljuk, majd összekeverjük a fűszerekkel. Addig dagasztjuk, amíg a felszíne ki nem fényesedik, és a keverék le nem válik az edény faláról és a kezünkről. A beleket langyos vízben tartjuk, hogy töltéskor rugalmasak legyenek. A kolbászmasszát 15-20 cm-esre vágott bélbe töltjük, két végén a belet behurkoljuk. A kolbászt faszenes grillen vagy tepsiben, zsiradék nélkül, lassú tűzön sütjük.

Néhány jó tanács grillezéshez: Grillezésnél fontos a hőfok, mindig csak parázson grillezzünk, mert a tűz mindent szénné éget. Az sem szerencsés, ha a kolbászokat a sütés végére hagyjuk, mert az alacsony hőfok miatt ráncosak lesznek. Egyenletesen ropogósra sül a kolbász, ha többször megforgatjuk a grillrácson, akár nyolcszor-tízszer is.

Jó étvágyat!