Tel.: +36 (20) 773-3400 Cím: 1097 Budapest, Illatos út 38/A. D épület

Csevapcsicsa, a grillételek királya

A csevap a balkáni országok, így Horvátország, Szerbia, Bosznia jellegzetes nemzeti étele. Különösképpen a horvátok büszkesége a – jó esetben – háromféle húsból készített, szivarra emlékeztető grillspecialitás. Grillszezonban sokszor kerül rácsra a csevapcsicsa valamelyik variációja. Rokonságát világszerte ismerik és fogyasztják, például a koftát, micset, pljeskavicát, csevapcsicsit. Lelke a többféle, jó minőségű darált hús, a fűszerezés és a lassú tűzön való sütés.

A Csevap receptjére teljes mértékben igaz a mondás: ahány ház, annyi szokás. Nincs olyan, hogy „az eredeti csevapcsicsa recept”, mert mindenki egy kicsit másképpen készíti.

Hozzávalók 10 kg masszára:

  • 5 kg marha lapocka vagy nyak
  • 2,5 kg sertés tarja vagy dagadó
  • 2,5 kg bárányhús
  • 1 cs Solvent Kombi-sol csevap fűszerkeverék

A bárányhúst természetesen sertéshússal is helyettesíthetjük.

Elkészítés:
A húsok minősége nagyon fontos! Ne száraz húsokat válasszunk, mint a karaj vagy comb, hanem igyekezzünk zsírosabbakat keresni. A bárány esetében mindegy, hiszen azt különleges, egyedi íze miatt adjuk a keverékhez.

A húsokat kétszer ledaráljuk, közben keverednek. A masszához hozzáadjuk a Solvent Kombi-sol csevap fűszerkeveréket, és jól összedolgozzuk. Ha összeállítottuk, minimum egy éjszakára – de inkább kettőre – lefóliázott edényben hűtőbe tesszük.

Csevapcsicsa

A húskeveréket ezután vágódeszkán lapítjuk, széleit késsel vagy spatulával megformáljuk, majd méretre osztjuk. Az így keletkezett darabkákat olajos kézzel henger alakúvá formázzuk, és máris süthetjük. Jó idő esetén szabad tűzön, grillen érdemes sütnünk, mert ez ad neki egy jellegzetes ízt. A húsrolókat közepesnél erőseb lángon, gyakran forgatva, 4-5 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha kívül átsül, de a belseje még szaftos és enyhén rózsaszín. Egész évben készíthetünk ilyen finomságot sütőben, tepsire helyezett rácsra rendezve. Utóbbi esetben 200 fokon, 25-30 perc alatt sütjük meg, és sütés előtt kevés olajat csöpögtetünk a kolbászkákra.

A csevapot hagyományosan vöröshagymával, lilahagymával, bizonyos területeken ajvárral vagy sült krumplival tálalják.

Jó étvágyat kívánunk!