Tel.: +36 (20) 773-3400 Cím: 1097 Budapest, Illatos út 38/A. D épület

Merguez kolbász

A merguez kolbász az észak-afrikai konyha jellegzetes étele, elsősorban Marokkóban, Tunéziában és Algériában népszerű. A merguez név berber eredetű, az 50-es évektől így terjedt el Franciaországban is és nálunk is.

Manapság az egyik legkedveltebb és leghétköznapibb étel, faszénen grillezve az igazi, de serpenyőben sütve is finom. A friss merguez bárány és birkahúsból vagy marhahúsból készül, de a marha-sertés keverék sem rossz megoldás.

Mindössze néhány hozzávaló kell, és máris kész a fűszeres, csípős, juhbélbe töltött kolbász, amelyet húspogácsa formájában természetesen grillezni, sütni is lehet. Eredeti fűszerei a paprika, fokhagyma, harissa, feketebors és a római kömény. Hogy mi az a harissa? Legegyszerűbben a mi erős pistánkhoz hasonlítható szósz, melyet csilipaprika, koriander, kömény, fokhagyma, só és olívaolaj keverékéből készítenek.

A merguez kolbász elkészítése akár másfél, két napig is eltarthat, mivel a húst, zsiradékot, fűszereket előbb hagyják együtt érni. A tűző napon is száríthatják, előfordul, hogy olívaolajban kisütik, majd olívaolajjal töltött cserépedényben tárolják.

Hozzávalók:

  • 4 kg marhahús (a legjobb bárányhússal keverve)
  • 4 kg sertéshús
  • 2 kg marha vagy sertészsiradék
  • 1 cs Solvent Kombi-sol merguez kolbász fűszerkeverék

A húst és a zsiradékot kétszer ledaráljuk, hozzáadjuk a fűszerkeveréket, és jól összekeverjük. Hűtőben tároljuk pár órát, akár egy éjszakát, hogy az ízek összeérjenek. Ezután juhbélbe töltjük vagy húspogácsákat készítünk, és grillezzük.

Jó étvágyat!